Jelena Lela Stupar

 

Svi se pitaju kako i odakle dolazi ljubav. Taj pojam je često bio i biće u vrtlogu najviših filozofskih rasprava. Neki tvrde da je ljubav DAR, neki da je OKOV, neki govore da je to najviši oblik mudrosti, koju je propovedao i sam Hrist, a neki pak da je ljubav ŽRTVA, tj. POŽRTVOVANJE..

Zaljubljenost je čist proces hemijske reakcije u psihofizičkom smslu.To je razmena naših duhovnih sila, tj. energije koja pokreće sve. Ona se javlja i deluje, ili je u opšte nema. Zato ljudi tragaju za tom „hemijom“, tj.  energijom koja može promeniti čitav čovečiji sistem organizma. Tada se osećamo kao „ponovo rodjeni“, jer ona upravo obnavlja čitav emocionalni sklop. Zaljubljenost nije LJUBAV. Ona je samo jedan mali delić tog POJMA.

Ako živimo u skladu sa zakonima ljubavi, imaćemo i DAR da je prenesemo, mudrost da je uzvisimo i da shvatimo to kao slatku obavezu, koja nas primorava da se požrtvujemo svaki put kada je to potrebno. Ako iskreno volimo, požrtvovanje je neminovno. Nekima je to okov, lanac koji ih steže, a nekima ona dodje kao najdivniji zadatak ili slatka obaveza koju će rado učiniti. Zato na LJUBAV ne gledaju svi isto i ne doživljavaju je ni slično. Svaka persona na ovom svetu ima potrebu za njom. Neki je pronalaze u srodnoj duši, tj. partneru, neki u deci, prijateljstvu, kućnom ljubimcu ili jednostavno prema svima i svemu.. A neki pak, vole samo sebe.. Njih često nazivamo „narcisi“.. Jednom sam čula, da kad se narcis zaljubi, najviše „poludi“ od svih… Ne znam da li je to istina, ali znam, da tragajući za ljubavlju, tragamo za onom pravom suštinom ovoga zemaljskog života…💚

 

 

Podeli sadržaj

Оставите одговор

Ваша адреса е-поште неће бити објављена. Неопходна поља су означена *